Swiss premium oral careSwiss premium oral care

Válassz országot Magyarország Magyarország
Ingyen szállítás 18000 Ft rendelés felett
Kézbesítés 2 munkanap alatt
Biztonságos fizetés a 3D Secure segítségével

Hogyan vegyünk rá a gyerekeket a fogmosásra

Egész biztos szeretnéd megtanítani gyermekednek a helyes fogmosás módját. Viszont ez nem is olyan egyszerű. Sőt! Akár nagy kihívást is jelenthet, ha nem akarnak fogat mosni.  Ne keseredj el!  Lehet, hogy egy kicsit több időt vesz igénybe, de végül egész biztos sikerül elérni, amit szeretnél. A végeredmény pedig nem csak nagy fontossággal bír, hanem elégedett is lehetsz majd vele. Nézzük, milyen módszerekkel ösztönözheted gyermekedet arra, hogy megtanulja a helyes fogmosási technikákat.

min read
Mar 2022
https://curaprox.hu/blog/post/hogyan-vegyunk-ra-a-gyerekeket-a-fogmosasra
min read
Mar 2022
https://curaprox.hu/blog/post/hogyan-vegyunk-ra-a-gyerekeket-a-fogmosasra

Ebből a cikkből megtudhatod:

  • Milyen módszerekkel ösztönözheted gyermekedet fogmosásra
  • Gyerekeknek szóló, alapvető fogászati tényeket
  • Mikor legyél kellően szigorú

Mit tegyek?

A gyerekek nem hajlandóak fogat mosni

Egész biztos szeretnéd megtanítani gyermekednek a helyes fogmosás módját. Viszont ez nem is olyan egyszerű. Sőt! Akár nagy kihívást is jelenthet, ha nem akarnak fogat mosni.  Ne keseredj el!  Lehet, hogy egy kicsit több időt vesz igénybe, de végül egész biztos sikerül elérni, amit szeretnél. A végeredmény pedig nem csak nagy fontossággal bír, hanem elégedett is lehetsz majd vele. Nézzük, milyen módszerekkel ösztönözheted gyermekedet arra, hogy megtanulja a helyes fogmosási technikákat:

Élvezetes és rendszeres napi rutinok

A gyerekeknek napi két alkalommal meg kell mosni a fogukat: reggel és az esti felfekvés előtt.  Ez a szokás legyen élvezetes és kellemes a gyerekeknek, így semmi oka nem lehet arra, hogy megpróbálja elsumákolni.  Teremts kellemes légkört a fürdőszobában, például bekapcsolhatod a gyerekek kedvenc dalait vagy fogmosás közben játszhattok is.

Rendkívül fontos a szülői példamutatás. Ha Te is naponta kétszer megmosod a fogad, azzal a gyakorlatban mutatod meg mit kell tenni. Nem számít mennyire elfoglalt vagy fáradt vagy, fontos, hogy gyermeked lássa, hogy a fogmosást Te sem hagyod ki egyszer sem.

Vond be a gyerekeket is

Felmérések szerint a gyerekek jobban teljesítenek azokon a területeken, ahol úgy érzik, van beleszólásuk a dolgokba. Például, ha saját maguk választhatják ki a fogkefét, sokkal valószínűbb, hogy használni is fogják. Ugyanez a helyzet a fogkrémmel. Azzal, hogy biztosítod gyermekednek a választás lehetőségét, ösztönzöd az egészséges szájápolási szokások kialakítására. Mikor legközelebb egy boltban vagy online fogápolási termékeket vásárolsz, kérdezd meg a gyerekeket is milyen színű fogkefét vagy milyen ízű fogkrémet szeretnének használni.

Példamutatás

Ha a szülő egészséges fogmosási szokásokat követ, nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermeke is ezt teszi. A legtöbb felnőtt, aki vonakodik a fogmosástól ezt az érzést gyermekkorából hozza: előfordulhat, hogy durva fogkefével, kellemetlen ízű fogkrémmel kellett fogat mosnia, vagy a szülei nem segítettek neki. Ezeket a rossz szokásokat ne kövesd! Helyette fogmosás alatt is teremts szerető, gondoskodó és támogató légkört. Ezzel jelentősen javíthatsz gyermeked felnőttkorban alkalmazott szájápolási szokásain.

Majdnem mindent elintéztél

Mivel segíthetek még?

Ha együtt mostok fogat, jó ötlet lehet, ha közben zenét hallgattok és mindketten jól érzitek magatokat.  Ezzel a fogmosás egy kellemes időtöltéssé válik, amire jó visszagondolni és nem fog ellenérzést kiváltani a gyerekekből.  Semmiképp nem használj jutalmakat vagy egyéb anyagi eszközöket a fogmosás ösztönzésére. Egyszerűen csak légy ott gyermekeddel a fogmosás alatt. Válaszolj a fogmosással és a szájápolással kapcsolatos kérdéseire türelmesen.

Légy szigorú, ha kisgyermeked nem akar fogat mosni. Meg kell értenie, hogy ez nem elfogadható a családotokban. A fogmosás nem választás kérdése, hanem egy alapvető tisztálkodási rutin, ami fontos a higiénia és az egészség szempontjából. 

A gyerekek még nem mindig látják a logikus kapcsolatot tetteik és azok hosszútávú következményei között. Szülőként a Te feladatot felhívni a figyelmet a rendszeres, napi kétszeri fogmosás fontosságára.

Összefoglalás

A legtöbb felnőtt, aki vonakodik a fogmosástól ezt az érzést gyermekkorából hozza. Rendkívül nagy jelentősége van a fogmosáshoz kapcsolódó pozitív élmények kialakításának, így a gyerekek fogmosási szokásaikat a későbbiekben is megtartják. A tejfogak elhanyagolása később komoly károsodásokat okozhatnak a maradandó fogakban is.

https://curaprox.hu/blog/post/hogyan-vegyunk-ra-a-gyerekeket-a-fogmosasra