Swiss premium oral careSwiss premium oral care

Válassz országot Magyarország Magyarország
Ingyen szállítás 18000 Ft rendelés felett
Kézbesítés 2 munkanap alatt
Biztonságos fizetés a 3D Secure segítségével

A legjobb időpont a gyermek számára a fogmosás megkezdésére

A gyerekek 7 és 12 éves koruk között elvesztik tejfogukat, melyek helyett maradandó, felnőttkori fogak nőnek. Fontos, hogy ebben az időszakban megfelelően ápoljuk a tejfogakat és a fogváltás természetes módon történhessen meg.

min read
Mar 2022
https://curaprox.hu/blog/post/a-legjobb-idopont-a-gyermek-szamara-a-fogmosas-megkezdesere
min read
Mar 2022
https://curaprox.hu/blog/post/a-legjobb-idopont-a-gyermek-szamara-a-fogmosas-megkezdesere

Ezeket tudhatod meg a cikkből:

WHAT YOU WILL LEARN IN THIS ARTICLE
  • Milyen korban kezdjünk fogat mosni?
  • Hogyan befolyásolhatják a tejfogak állapota a felnőttkori fogak állapotát?
  • Hogyan ápoljuk gyermekeink fogát különböző életkorban?

Tejfogak

MIÉRT ANNYIRA FONTOS EGÉSZSÉGÜK

A gyerekek 7 és 12 éves koruk között elvesztik tejfogukat, melyek helyett maradandó, felnőttkori fogak nőnek. Fontos, hogy ebben az időszakban megfelelően ápoljuk a tejfogakat és a fogváltás természetes módon történhessen meg. Ha egy tejfogat fogszuvasodás vagy sérülés miatt el kell távolítani, nagy az esélye, hogy a felnőttkori fog elhelyezkedése nem lesz megfelelő.  Sőt, a fogszuvasodás a kibújó felnőttkori fogat is veszélyeztetheti. Mindez a fogszabályozás szükségességéhez vezet.

Kisbaba korban

a kisgyerekek fogait már megjelenésüktől kezdve rendszeresen és megfelelően tisztítani kell. Használj egy puha, nedves ruhadarabot, ezzel tisztítsd le a fogakat és a fogínyt, vagy válassz a feladathoz egy kifejezetten ehhez a feladathoz kialakított Curaprox Baba fogkefét.

2,5 – 3 éves kortól

ez az a kor, amikor a gyerekeknek meg kell próbálkozniuk az önálló fogmosással.  Ekkor a szülőknek meg kell tanítani a megfelelő fogmosási technikát és biztosítania kell, hogy a gyerekek hasznos fogmosási szokásokat alakítsanak ki. Ekkor a legfontosabb a megfelelő támogatás.  Ne feledkezz el a „második tisztításról” – miután saját maga megmosta a fogát, mindenképpen mosd meg neki Te is. Idővel megtanulják hogyan moshatják meg egyedül is hatékonyan kis fogaikat, de ilyenkor még fontos, hogy segítsünk nekik ebben.

7 – 9 éves kortól

ebben az életkorban a gyerekek már tudatosan saját rutint alakítanak ki és képesek egyedül is megfelelően megmosni a fogukat. Viszont előfordulhat, hogy még igényelnek egy kis segítséget. A felügyelt fogmosásra egészen tinédzser korig szükség lehet és fontos, hogy ezt biztosítsuk. Ehhez a gyerekeknek rendszeres felügyeletre és folyamatos támogatásra van szüksége. Rendkívüli jelentősége van a példamutatásnak. Nem elég, ha beszélünk róla, a gyerekeknek látniuk is kell, hogy a család minden tagja naponta kétszer megmossa a fogát és ez alól soha nincs kivétel.

9 – 12 éves kortól

ennyi idősen a gyerekek már tudják, hogyan kell megfelelően fogat mosni, viszont gyakran más dolgok elvonják a figyelmüket vagy nincs elég motivációjuk. Javasoljuk, hogy a lehető legtöbbször ellenőrizd a fogmosás minőségét. Hasznos lehet, ha rendszeresen megbeszéljük gyerekeinkkel a fogmosás fontosságát és elmagyarázzuk, milyen következményei lehetnek a szájápolás elhanyagolásának. Ebben a korban a gyerekek már megértik a megfelelő szájhigiénia fontosságát és nyugodtan beszélhetünk erről a témáról nekik. Buzdítsd gyermekedet a mindennapos fogmosásra!

Kis szájak, kis kezek

A megfelelő fogkefe kiválasztása

Amikor a megfelelő fogkefét keresed gyermekednek, ne feledd, hogy olyat válassz, ami egyszerre gyakorlatias és könnyen használható. A kifejezetten gyermekek számára készült fogkefék kialakítása anatómiailag a kisebb kezekhez és szájakhoz illeszkedik. A kis fogkefefejnek köszönhetően biztonságosan használhatók, valamint a puha és sűrű sörték gyengédek a fogínyhez és a fogzománchoz. Egy kisebb fogkefét a gyerekek kényelmesebben meg tudnak fogni és a szájukban is könnyebben mozgatják.

Válaszd a megfelelőt

Egy fogkrém, amit imádni fogsz

Egy a gyerekeknek készült fogkrémnél fontos, hogy egyszerre legyen gyengéd és hatékony is. Ezen felül – legyen legalább egy kicsit szórakoztató. A különböző korcsoportok igényeinek megfelelően a fogkrémek fluoridtartalma eltérő, különböző ízekben kaphatók és az összetevők támogatják a tejfogak és az első maradandó fogak megfelelő fejlődését.

Az gyermek fogkrémek ajánlott fluoridtartalma:1
első fogak 2 éves korig
500 ppm2
2 - 6 év között
1,000(+) ppm3
6 év felett
1,450 ppm

Csupa jó dolog

Mit tartalmaz?

Minden Curaprox fogkrém csak és kizárólag jó dolgokat tartalmaz: SLS-mentes, nincs benne triklozán és mikro-műanyag sem. A Curaprox gyerek fogkrém csupa olyan hasznos összetevőből áll, ami támogatja a gyerekfogak tisztítását, erősíti a fogzománcot és elősegíti a nyál természetes védőfunkcióját:Enizmek

... melyek elősegítik a gyerekek nyálának fogzománcot védő funkcióját.Xilitol

... mely enyhe aktibakteriális hatást fejt ki és a fogkrémnek egy enyhe természetes édes ízt ad.Természetes ízesítés

... gyümölcsös eper, zamatos görögdinnye, illetve enyhe menta – engedd, hogy gyermeked válasszon.A fluorid kulcsfontosságú a fogzománc ásványi anyagokkal való feltöltésében és a fogak megerősítésében. Az egyetlen helyzet, mikor fluoridmentes fogkrémet válasszunk, ha fogorvosunk kifejezetten ezt ajánlja gyermekünk egyéni egészségügyi állapota alapján.

Összefoglalás

Fontos, hogy szinte gyermekünk megszületésétől megőrizzük a tejfogak épségét és mindenképpen biztosítsuk, hogy a tejfogakat a maradandó fogak 7-13 éves korban természetes módon váltsák le. A gyerekek segítséget és felügyelt fogmosást igényelnek egészen tinédzserkorig. Beszélgess gyakran gyermekeddel a fogmosás fontosságáról és magyarázd el neki, miért ne hanyagolja el a szájápolást, miért alakítson ki megfelelő szokásokat és győződj meg arról is, hogy megfelelő eszközöket és technikát alkalmaz.

https://curaprox.hu/blog/post/a-legjobb-idopont-a-gyermek-szamara-a-fogmosas-megkezdesere